KLUSKI ¦LˇSKIE Z MIĘSEM

kluski slaskie.jpg (24322 bytes)

Porcja na ok.4 - 6 osób

Potrzebne:

Ciasto:

1,5-2 kg ziemniaków
0,75 kg m±ki pszennej
0,25 kg m±ki ziemniaczanej
1 jajo

Mięso:

1 kg szynki wieprzowej
2-3 ¶rednie cebule

Przygotowanie:

MIĘSO
Mięso umyć, pokroić w plastry i zbić tłuczkiem do mięsa, posolić. Cebulę obrać, przekroić na pół wzdłuż i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę zeszklić na oleju, wyj±ć na talerzyk i obsmażyć każdy kawałek mięsa. Po obsmażeniu mięsa ułożyć wszystkie kawałki w garnku i przykryć cebul±. Zalać wod± i dusić na małym ogniu pod przykryciem. (Można dodać pokruszone suszone grzyby i owoce jałowca lub li¶ć laurowy i ziele angielskie)
CIASTO
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu ostudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Wyłożyć na stolnicę. 3/4 ciasta przysypać m±k± pszenn± a 1/4 m±k± ziemniaczan±. Dodać jajko i zagnie¶ć ciasto. Formować kulki o ¶rednicy ok. 2 cm robi±c w każdej kulce wgłębienie palcem. Wlać do 5 l garnka wodę (ok. 3/4 objęto¶ci), zagotować i osolić. Wszystkie kluski wrzucić do gotuj±cej wody i gotować do miękko¶ci.
WYKOŃCZENIE
Nalać do szklanki wody (1/2) i rozmieszać z łyżeczk± m±ki pszennej. Cało¶ć wlać do mięsa, zagotować i wył±czyć. Kluski wyłożyć na półmisek (najlepiej głęboki, ponieważ nie będzie wylewał się sos) i polać sosem, na wierzch wyłożyć mięso. GOTOWE.